Oare ce sa mai gatesc pentru saptamana viitoare? Cum sa procedez in asa fel incat copilul meu sa nu mai faca mofturi la mancare? De ce mancarurile mele nu au gustul celor pe care le pregatea mama/bunica? Cum as putea reduce cheltuielile cu alimentele? Iata intrebari la care cel putin o data ai cautat si tu raspunsul, de aceea ne-am propus sa cautam solutii in continuare.
O gospodina care gateste pentru familia sa nu are, sa recunoastem, o misiune prea usoara: trebuie sa satisfaca preferintele culinare ale tuturor membrilor familiei, sa faca preparate gustoase, sanatoase, cu costuri cat mai mici si toate in conditiile unui timp limitat. Trebuie sa fii un fel de wonder-woman ca sa iti reuseasca toate acestea si nu ai parte de mofturi la masa? Nicidecum, este suficient sa tii seama de cateva lucruri. Hai sa vedem impreuna care sunt cele mai importante calitati ale unei gospodine cand vine vorba despre bucatarie si prepararea mancarurilor. Numeste-le trucuri, daca vrei, desi nu este nimic magic in ele: ai sa gasesti in continuare cateva idei pe cat de simple, pe atat de eficiente.
Informarea
Nu este suficient sa stii sa gatesti ca sa poti spune ca faci tot ceea ce poti pentru sanatatea familiei tale. De fapt, sa pregatesti un fel de mancare te poate invata cartea de bucate, o prietena, o reteta luata de pe net dintr-o sursa de incredere si, in majoritatea cazurilor, nici nu ai nevoie de cine stie ce exercitiu sau abilitati ca sa iti iasa bine, daca urmezi pas cu pas instructiunile. Sa gatesti sanatos si echilibrat pe termen lung, sa incluzi in obiceiurile culinare familiei tale alimente cat mai variate si sa profiti din plin de calitatile lor nutritive – aici este adevarata munca a unei gospodine, pentru ca trebuie sa se informeze asupra clitatilor alimentelor, in asa fel incat sa faca alegerile alimentare potrivite, mai ales daca are copii. De exemplu, in magazinul http://alimentenaturale-bio.blogspot.ro/ vei gasi, la cele mai multe dintre produsele noastre, o serie de informatii privind continutul nutritional, calorii, beneficii pentru santate, modalitati si recomandari de gatire, dar si contraindicatii sau precautii de care trebuie sa tii cont.
Noi stim ca obisnuintele sanatoase dobandite in familie sunt primul pas catre o viata echilibrata si vrem sa te ajutam sa o oferi copiilor tai.
Simtul umorului
Te intrebi cumva care este sensul pentru care am adaugat simtul umorului la lista calitatilor? E simplu, ai sa vezi imediat: dat fiind ca micutii consumatori fac deseori mofturi la mancare, o varianta de a-i determina sa manance este sa modelezi/decorezi preparatele intr-un mod care sa ii amuze si sa ii atraga. Exista pe net o multime de idei in acest sens, nu este necesara decat putina indemanare. Daca ai incercat deja aceasta metoda, sigur stii la ce ne referim, iar micutul tau mananca intotdeauna tot din farfurie.
Inspiratia
Uneori nu ai timp prea mult si frigiderul sau camara sunt aproape goale. Aceasta este o alta provocare a gospodinei: capacitatea de a improviza un fel de mancare gustos si hranitor cu ingrediente dintre cele mai simple. Atunci cand timpul nu tine cu tine, trebuie sa reusesti sa pui ceva pe masa in timp record. Nu te speria, inspiratia in bucatarie este o calitate care se dezvolta cu timpul si cu acumularea de experienta. La inceput cauta si urmareste tuturiale de retete rapide, asa cum sunt si https://letitiatranda.blogspot.ro/ si vei vedea ca lucrurile vor incepe sa vina, incet-incet, de la sine.
Simt al masurii
Iata care sunt, potrivit specialistilor, cele mai frecvente greseli in bucatarie pe care le poti preveni daca ai simtul al masurii:
- sa gatesti mai mult decat poti sa consumi si sa ajungi sa arunci mancare.
- sa pui, din exces de zel, prea multe condimente si acestea sa acopere aroma alimentelor in sine.
- sa fierbi prea mult un ingredient, pana cand ajunge sa se zdrobeasca.
Daca ti se pare ca preparatele tale nu are gustul celei de la mama de acasa sau nu intelegi de ce cheltuiesti atat de mult pe mancare, vezi daca nu cumva faci si tu una dintre greselile de mai sus. Vestea buna este ca si acest simt la masurii se dobandeste in timp, nu te nasti invatata. Ai nevoie de putina atentie insa. Nu gati mult odata, pe ideea de a-ti ajunge felurile de mancare toata saptamana, un preparat proaspat este mult mai gustos si santos decat unul care a stat deja 2 zile in frigider. E posibil ca, dupa acest interval, sa nici nu mai ai chef de el. In plus, tu stii mai bine decat oricine care sunt nevoile familiei tale si cata mancare gatita consuma. Foloseste o cratita mai mica, ca sa nu ai tendinta de a o umple si calculeaza totul pe numar de mese. De exemplu, daca intr-o reteta vei gasi precizat numarul de portii, sa stii ca ele sunt calculate pentru niste mese echilibrate ale unei persoane obisnuite, merita sa tii seama de ele.
Rabdarea
Reteta spune ca preparatul tau trebuie fiert la foc mic? Chiar daca te grabesti foarte tare, nu neglija aceste indicatii. La foc mare mancarea se lipeste, se afuma, isi schimba gustul si textura. Mai important de atat este insa faptul ca fierberea la temperatura ridicata poate sa distruga mare parte din nutrientii dintr-un aliment, asa incat daca un fel de mancare necesita timp de preparare mai mult decat ai tu la dispozitie, mai bine inlocuieste-l cu ceva mai rapid.
Asa cum spuneam, acestea nu sunt lucruri dificile, ci idei simple si eficiente, aplicate de gospodinele de pretutindeni. Daca mai ai si altele, te asteptam cu drag sa le impartasesti intr-un comentariu pentru toti cei care doresc si aleg sa manance sanatos.
No comments:
Post a Comment